Dijital Kültürün Yayılması ve Dijital Platformlar
Tagged Tags: , ,

Gandhi’nin bir sözü yazacağım tüm satırları, yazmak istediğim tüm satırları adeta zipliyor ve koca koca paragrafları tekilleştiriyor. Beklentilerin büyüklerden beklendiği, devletler ve hükümetler nezdinde değişikliklerin arzulandığı, hayatlarında ki değişiklerin kendi öz dinamiklerinde değil de yönetimlerin dayatmasıyla olması gerektiği genel bir toplum kitlesi tarafından kabul görmüştür. Gandhi;

Dünyada görmek istediğin değişimin kendisi ol. 
(wish the change you want to see in the world)

Gandhi

Değişimi; yukarıdan inme, ısmarlama, servis etme ve kabul görme olarak ele alırsak ve bunu salt metin olarak girmek istersek dayatma kelimesini kullanabiliriz. Değişimler dayatmalarla gelir. Dayatılanı kabul etmekten geçer. En azından bir zamana kadar böyleydi. Bu tarihi 2000’ler olarak genellemek istiyorum. 2000’ler bize imkanın ve imkansızlığın sınırlarını gösterdi. İmkanı gördük sadece garajlarda üretilmeyeceğini, mekandan bağımsız, zamandan azade her ortamda dünyadaki bilgi birikimine katkıda bulunacağımıza olan inancımız perçinlendi. Daha global ama daha yerli yeni bir uzayımız vardı artık. Dünya bir köy evren keşfedilmeyi bekleyen müstakbel köyümüz oldu. Teoriler kanunlar kurallar hepsi iç içe kocaman bir karadeliğin yuttuğu gibi verileri yutmaya ve sindirmeye başladı.

Veriyle beslenen sistemler daha çok bilgiyi çıktı olarak sunmaya başladı. Bilgi değişimin farklı seyrettiğini gösterdi en başta artık değişimin adı dönüştü. Daha yerel daha öz daha kapalı bir değişim başladı. Savaşların sığınaklarda olmadığı, silahların uzaktan ateşlenmediği (belki daha uzaktan ateşlendiği) yeni bir düzene hızla ama çok hızla geçtik. Hız en başat en monad kelime olarak karşımıza çıktı. Atalarımızın 800 yaşam sürelik tecrübelerini kapsülleştirip, haplaştırıp yutağımızdan midemize 1 yaşam süresinde indirdik. Kapsülleştirmenin bizden sormamızı istediği soru şudur birden fazla yaşam birkaç yıla sığabilir mi?

Üzerine düşünmeye gerek bile yok sığdı. Ömrünü bir amaç için harcamış yüzlerce binlerce insanın omzundan bakıyoruz artık. Peki bu kadar tecrübeye nasıl eriştik? Bu kadar çok yaşamı nasıl anlayabiliyoruz. Sorularımızın cevapları üstüne basıp bize ufku görmemizi sağlayan insanlarda saklı.

Bu insanlara dokunamıyoruz belki ama onların mirasları bizim için dünyanın en kutsal hazineleri arasında yerini alıyor. Bu hazineler artık birçok kaynaktan bir iki kas hareketiyle erişilebiliyor, saklanabiliyor ve paylaşılabiliyor. Yazımın ana mahiyeti de kaynak paylaşımı ve dijital kültürün yayılmasıyla ilgiliydi. Tam bu nokta da bu yazı sürekli yeni içerikler geliştirilmek suretiyle büyütülecek. 

Öğrenciler ve eğiticileri hedeflediğim site linkleri ve açıklamalarıyla başlamak etmek istiyorum;

İşte bu noktada internet devreye giriyor, ebeveynlerinizin size hiç öğretmediği şeyleri (ya da o sırada öğrenmek istemediğiniz şeyleri) öğrenebileceğiniz, her şey hakkında bol miktarda bilgi içeren bir öğrenci dijital öğrenme ve dijital kaynak paylaşma alanı.Bu siteler herkesi yazılımcı yapmaz ama popüler kültürü anlamayı da sağlar, paranızın banka da bir kredili mevduata nasıl yatırılacağına ve hatta ütü şeklindeki bir iz bırakmadan kıyafetlerinizi nasıl ütüleyeceğinize kadar kısacası, ihtiyaç duyabileceğiniz tüm öğrenci kaynakları çevrimiçi olarak mevcuttur.

Aşağıda, öğrenci hayatını ilk günden biraz daha kolay hale getirmeye yardımcı olacak yararlı öğrenci web sitelerinin ve çevrim içi kaynakların kategorize bir listesi bulunmaktadır.

Öğrenciler için genel web siteleri


1.  LifeHacker.co.uk

LifeHacker, kullanıcılarına modern dünyada yaşam konusunda yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Popüler etiketler arasında ‘Verimlilik’, ‘Para’ ve ‘DIY’ bulunur.

2.  MentalFloss.com

Aslında zaman kaybına neden olan birçok öğrenci web sitesinden biri olmasına rağmen, MentalFloss dünyanın dört bir yanından ilginç gerçekleri öğrenmek için iyi, yemek, kültür ve bilim gibi konuları kapsıyor. Kuşkusuz, ana işlevi bir erteleme yardımı olabilir, ancak yine de bir şeyler öğrenmelisiniz.  

3.  UnplugTheTV.com

Bu öğrenci kaynağı ilginç bilimsel konularda rastgele videolar barındıran TV’ye (ve maalesef ders çalışmasına) bir alternatif sunuyor.

4.  Sleepyti.me

Bu site, belirli bir saatte kalmanız gerekiyorsa, yatmak için en iyi zamanları söyler – öğrenci hayatı içinde çok yararlı bir araç. Düzenli uyku döngülerini dikkate alarak, sabahları gariplik çekiyorsanız Sleepyti.me size yardımcı olabilir.

5.  KeepMeOut.com

Eğitim almak istediğinizde sosyal medyadan uzak durmaya çalışıyorsanız, dikkat dağıtan belirli web sitelerini engellemek için KeepMeOut’u kullanın.

Öğrenciler için eğitim web siteleri

6.  EdX.org

Edx dünyanın önde gelen MOOC platformlarından biridir. MOOC’lar (kitlesel açık çevrimiçi kurslar) öğrenmek isteyen herkese ücretsiz olarak sunulur. Diğer büyük MOOC sağlayıcıları arasında  Udacity.com ,  AcademicEarth.org  ve Udemy de mevcut

7.  Coursera.org

Coursera, çalışmalarınızı bazı ek bilgilerle desteklemenizi sağlayan çok çeşitli akademik öğrenmeyi kapsar.

Öğrenciler için yemek web siteleri

8.  StudentRecipes.com

StudentRecipes.com’da 4.000 hızlı ve kolay öğrenci yemeği için tarifler var.

9.  Recipepuppy.com

RecipePuppy, evde bulunan malzemelere dayalı tarifleri aramanızı sağlar. Tembel öğrenciler, sevinirler.

10.  Instructables.com

Bu, işleri kendiniz yapmak ve düzeltmek istiyorsanız en yararlı çevrimiçi öğrenci kaynaklarından biridir. Dondurma külahının nasıl yapılacağından, kırık bir rafın nasıl düzeltileceğine kadar her şeyi öğrenebilirsiniz.

Öğrenciler için sağlık web siteleri

11.  Sağlık Gıda Rehberi

Bu rehber, kendinizi sıkılmış, stresli veya hasta hissettiğiniz zamanlar için öğrencilik hayatı boyunca bir cankurtaran olacaktır. Rahatsızlıklarınız ne olursa olsun, bağışıklığınızı ve canlılığınızı artırmak için hangi yiyecekleri yiyeceğinizi öğrenmek için bu kaynağı ziyaret edin.

12.  WebMD.com

WebMD, semptom kontrol cihazını kullanarak mevcut sağlık durumunuzu kontrol etmenizi sağlar. Bu kaynak hipokondriyaklar için harika olsa da, gerçek bir doktor bilgisinin yerini almaz – çevrimdışı olun ve gerçekten endişeleniyorsanız üniversitenizin sağlık merkezini ziyaret edin.

13.  NHS.uk

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin web sitesi her türlü hastalık, durum, hastalık ve tedavi hakkında bilgi vermektedir. Site aynı zamanda cinsel sağlık hakkında kapsamlı bilgi vermektedir. Covid-19 hakkında bilgilere de ulaşabilirsiniz

Öğrenciler için alışveriş web siteleri

14.  Ebay.com

Ebay, giyim, elektronik cihazlar ve antikalar da dahil olmak üzere hemen hemen her şeyi satın almanıza, satmanıza veya açık artırmaya izin verir. Öğrenci bütçenizin artırılması gerekiyorsa veya pazarlık yapmak istiyorsanız kullanışlı olabilir.

15.  TheBookPond.com

BookPond eski akademik ders kitaplarınızı satmanıza veya ihtiyacınız olanları kitap yayınlamaya diğer öğrencilerden satın almanıza olanak tanır. Türkiye’de kullanılarla yeni yeni bir araya geliyor.

16.  Amazon.com

Amazon, programınız için ihtiyaç duyabileceğiniz kitaplar, e-kitaplar ve ders kitapları dahil olmak üzere her şeyi satıyor. Ancak, eleştirmenler bağımsız kitapçılara zarar verdiğini söylüyor, bu nedenle her zaman çevrimiçi alışverişyapmak yerine yerel mağazanızı kullanmayı düşünebilirsiniz. Alışveriş yapmanız için olmasa bile bir wish-list oluşturmanız sizin için iyi olacaktır

Öğrenciler için diğer faydalı kaynaklar

17.  Genius.com

Müzikle ilgilenen arkadaşlara harika bir adres öneriyorum Rap Genius’un bir dalı olan Lit Genius, akademisyenlerin hem klasik hem de son zamanlarda şiir ve edebiyata açıklama eklemek için bir topluluk oluşturdukları bir yerdir. 

18.  TED.com

TED, dünyanın dört bir yanındaki etkinliklerde teknoloji, eğlence ve tasarımın ana konularında verilen ancak aslında insan deneyiminin hemen hemen her yönünü kapsayan, düşündürücü konuşmalara ev sahipliği yaptığı platform. TED sitesi, bu konuşmaların tüm videolarını bulabileceğiniz yerdir. 

19.  vikipedia.org Açıldı

Araştırma yapmak için çok yararlı bir araç olabilir.

20.  BirYudumKitap

Biryudumkitap.com, e-posta kutunuza her sabah 5 dakikada okuyabileceğiniz, en iyi hikâye ve roman pasajlarını gönderir. Mobilde de var artık.

21.  Gutenberg.org

Benzer şekilde Project Gutenberg, telif hakkı sona eren metinlere ücretsiz çevrimiçi erişim sağlar; şu ana kadar 56.000’den fazla metni dijital ortama aktardı.

Ayrıca Kodluyoruz ekibinin de önerilerini tutmak lazım 🙂

Online Kurslar, Ücretsiz Dersler

1. Online Kurslar, Ücretsiz Dersler

Çoğu İngilizce olmak üzere yazılımdan girişimciliğe birçok ders alabileceğiniz bu sitelerden ücretsiz ya da cüzi bir miktar ücret ödeyerek faydalanabilirsiniz.

Udemy, edXUdacityCourseraMETUOpenCourseWareBilgieiş, Khan Academy ve Google Dijital Atölye

2. Programlama üzerine

Programlamayı, ilk bahsettiğim sitelerden de öğrenebileceğiniz gibi Youtube’dan ya da bir oyundan öğrenebilirsiniz(LightBot Hour örneğin). 
Aynı zamanda Yazılım Ağı adlı siteden sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.
SocraticaYazılım Bilimi YouTube kanalı, DATA-Science CoursesCodeAcademyTeamThreeHouse, CodeCombat’ın müfredatta yer almasını isterdim. Oyun oynarken, kodlama öğrenmek çoğu öğrenci için daha eğlenceli bir bilgisayar dersi olabilir. Kod Sihirbazı’nın programlamaya başlamadan önce, Veri Defteri’nin ise o süre boyunca okunması gerektiğini düşünüyorum.

3. İngilizceyi kendi kendinize daha iyi öğrenebilirsiniz.

YouTube’da denk gelmiş olduğum Video-Eğitim kanalından nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ile ilgili bilgi alabilir ve yardımcı sitelerle birlikte sıfırdan İngilizceyi öğrenebilirsiniz.

Voscreen CamblySpeakspeak Ororo Tv Memrise Bilingua.io Longman 3000 bbc.co.ukelt.oup.com (advance) Englis Grammer Secrets engVid ForvoCambridge Read it EnglishNews in Levels Exam English Lodge Dualingo Lycris Training Stranger MeetUp

4. Popüler Bilim Siteleri

Bilim dünyasındaki gelişmeleri takip etmek, birçok konuda anlaşılabilir düzeyde bilgi almak, bazı bilim insanlarının ilham verici yaşamlarını okumak ve hatta NASA’nın Astronomy Picture of the Day başlığı altındaki görsellerini türkçe takip etmek için bu sitelerden faydalanabilirsiniz.

DijitalX Bilim Fili ScienceAlert Gokyuzu.org Sky&Telescope Bilim İletişimi Earth Sky Phys.org* Evrim Ağacı NewScientist Rasyonalist.org Fizikist Kozmik Anafor Space.com

5. Makale Taramaları

Birkaçı arkadaşımın önerisi olan, makale taramaları yapabileceğiniz siteler: Google ScholarScopusMendeley.

6. ve Diğer…

Bol Bilim – Akademiden Notlar: Akademik hayatın bütün yönleriyle ele alındığı, tecrübelere dayanan samimi bir blog.Zaman zaman ziyaret ettiğim diğer bloglar: Kosmos MacerasıCan’ın Yazdıkları, FufuOkurGökgünce Tübitak Bilim Genç: İçerik açısından zengin olan bu site ilginç ve eğlenceli deneyleri de konu alıyor. BinYaprak: İlham Al, Keşfet gibi kategorileriyle, üyelerin deneyimlerini direkt onlardan dinlemeyi mümkün kılan bir paylaşım ağı ve daha fazlası… History in Pictures (Twitter)Defter Arkası’ndaki bütün yazarlar 18 yaşın altında ve kesinlikle sitedeki yazılara göz gezdirmeniz gerektiğini düşünüyorum.Documentary Heaven: Belgesel cenneti… Pervinkaplan.com: Eğitimin her dönemiyle ilgili gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.ervinkaplan.com: Eğitimin her dönemiyle ilgili gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz. YalanSavar Bilim Virüsü Eğitimpedia Here We Go: Ulaşımda kolaylık sağlayan bir uygulama. Kurzgesagt – In a Nutshell (YouTube)

Birkaç dergi önerisi: Edebiyat Severler için: Mahalle Mektebi, Arka Kapak.  Sinema severler için Altyazı dergisi, doğanın güzelliklerini barındıran Atlas. Son olarak; Bambu, Hayıt ve Herkese Bilim Teknoloji.

Voıla!karşınızda basit bir vodvil gönüllüsü var.vicdanının hem kurbanı hemde katili olarak savaşan bir gönüllü. Dijital gönüllü olarak eğitim hayatıma başladığım andan itibaren teknolojiyi anlatmak varoluşumu sorgulamak için kendimi dünyaya vakfetmiş birisiyim. Okur yazar ve birilerine bireyleri öğretmeye çalışırım. Öğretmekten çokta yüzlerce binlerce kaynaktan kendimi beslemeye çalışırım.